Peter Cullen, de privacybaas van Microsoft, deed zijn uitspraken eind vorige week in een video-interview met ZDNet Australi├ź.

400 parttimers

Cullen leidt de privacyafdeling van Microsofts Trustworthy Computing Group, die zich bezighoudt met veiligheids- en privacyvraagstukken rond Microsoft-producten. Hij noemt Google "een geweldig bedrijf met een paar prima producten. Op bepaalde punten loopt Google echter zeven tot tien jaar achter op Microsoft".

Volgens Cullen heeft Google onvoldoende aandacht voor de privacyvraagstukken rond zijn producten. De recente problemen rond Street View zouden daar het gevolg van zijn. De Google-dienst toont foto's van straten, maar verzuimde aanvankelijk om personen en nummerborden onherkenbaar te maken.

"Bij Microsoft werken 40 fulltimers en 400 parttimers aan privacykwesties. Voor zover ik weet is Google nog niet zover. Wij houden bij de ontwikkeling van producten rekening met privacy, in plaats van alleen maar te moeten reageren op negatieve indrukken", aldus Cullen.

Toekomst

Eerder dit jaar heeft Lars Rasmussen van Google Maps al gereageerd op de kritiek over privacyschendingen. "Dit zijn allemaal plaatjes die iedereen met een camera kan schieten. En als iemand toch vindt dat zijn privacy is geschonden, dan kan hij ons dat vertellen en verwijderen wij de afbeelding onmiddellijk", zei Rasmussen toen.

Cullen verwacht dat Google in de toekomst meer aandacht aan privacy zal besteden aangezien het de grootste partij op het gebied van zoekmarketing is. "Bij aanbieders met zo'n groot marktaandeel worden altijd vragen gesteld over hun handelwijze en motieven. Ik verwacht dat Google zijn privacybeleid zal veranderen als het straks bij de gevestigde grotere ondernemingen hoort", aldus Cullen.