Volgens Michael Sievert, vice-president voor de marketing van Windows bij Microsoft, komen er geen grote service packs voor Windows Vista.

Het bedrijf acht de noodzaak voor grote updates verdwenen en zegt ook bij klanten een voorkeur te merken voor kleinere patches.

Omdat de kwaliteit van Vista ‘direct uit de doos’ al zoveel beter is dan bij vorige versies, bestaat de noodzaak om met grote updates te komen, niet meer, zo zei Sievert maandag tijdens een bijeenkomst met een groep financieel analisten.

Windows Update is volgens de vice-president veel hechter in Vista verweven waardoor updates eenvoudiger kunnen worden verspreid en uitgevoerd – vaak zonder een herstart van het systeem.

Uitgelekt

Hoewel Microsoft zegt geen grote service packs voor Vista in petto te hebben, lijkt een groot deel van de geplande update al wel te zijn gepubliceerd op Thehotfix.net.

Ethan Allen, de eigenaar van Thehotfix.net, heeft links naar meer dan honderd patches voor Vista gebundeld op een speciale site. Deze patches, die zijn gestuurd door een anonieme bron, zullen volgens Allen worden opgenomen in SP1 voor Vista.

Naar verluidt zou Microsoft momenteel SP1, die als codenaam Fiji heeft, al aan het testen zijn. De softwaremaker wil echter nog geen datum noemen waarop de monsterupdate vrij wordt gegeven, anders dan dat dit in de tweede helft van dit jaar zal zijn.

Volgens Allen zal SP1 compatibiliteitstechnologie bevatten voor drivers en software, zoals de ondersteuning voor usb- en firewire-apparaten van andere fabrikanten.

Saillant detail is dat updates voor de beveiliging van Windows Vista in het eerste service pack vooralsnog lijken te ontbreken. Bron: Techworld