Microsoft zegt hoe dan ook vast te houden aan zijn DNT-beleid, ondanks de storm aan protesten die het te verduren kreeg in het afgelopen jaar. “We luisteren. Maar we blijven vasthouden aan het aanzetten van DNT in IE10, hoewel we ons realiseren dat dit slechts de eerste stap is", schrijft Microsofts huisadvocaat Brad Smith op zijn blog.

Die volgende stappen worden samen met de webstandaardenorganisatie World Wide Web Consortium (W3C) gezet, waar nu een juridisch onderlegde privacybelangenbehartiger medeverantwoordelijk is gemaakt voor de volgbeschermingswerkgroep, Peter Swire. Met de W3C wordt nu een 'toestemmings-api' ontwikkeld. Die api moet consumenten de mogelijkheid geven de Do Not Track-optie meer toe te spitsen naar de behoefte aan mate van privacy.

Specifieke toestemming voor specifieke info

Met de toestemmings-api kunnen gebruikers dadelijk specifieke toestemming geven aan losse websites, bedrijven of organisaties om specifieke informatie te verzamelen van de internetter, terwijl verder DNT gewoon aanstaat, zegt Smith. “Dat is een hele goede optie, maar alleen als de uitkomst ervan de oorspronkelijke gedachte achter het aanzetten van DNT respecteert."

Volgens Smith is dit wel het pad dat vooral de online advertentiebranche op moet gaan. “Als ik naar 2013 kijk, hoop ik dat de branche met succes tot effectieve zelfregulering komt om de privacy van gebruikers te respecteren. Anders wordt het alternatief een wirwar aan regelgeving vanuit overheden over de hele wereld. Dat levert minder bescherming op dan consumenten verdienen en privacyvoorvechters willen."