“Voor cybercriminelen draait het om botnets vanwege hun geconcentreerde kracht”, aldus Kornblum. “Die kracht kan voor alles worden misbruikt.”

Kornblum is een van de oorspronkelijke drie leden van een speciaal Microsoft-team dat in 2002 in het leven is geroepen om cybercriminaliteit te kunnen aanpakken.

Dit team richtte zich aanvankelijk alleen op virussen en spam. Gaandeweg is het team uitgegroeid tot 65 mensen dat ook botnets, phishing en andere dreigingen onderzoekt.

Het afgelopen jaar heeft de groep van Kornblum enkele overwinningen op zijn naam kunnen schrijven, zoals het oprollen van een Bulgaarse bende die zich voordeed als Microsofts eigen serviceteam.

Toch is het einde nog niet in zicht, stelt Kornblum. Aan een voorspelling over het einde van de botnets waagt hij zich echter niet.

“De enige zekerheid is dat er altijd problemen en uitdagingen zullen zijn. Ze zijn allemaal uniek, maar toch houden ze verband met elkaar. Botnets zijn het gevaarlijkst momenteel vanwege hun kracht.”

Phishing Een andere dreiging die Kornblum ziet is phishing. “Ze richten zich niet meer op de grote namen in de bankwereld, maar op de kleine en middelgrote banken die mogelijk niet zoveel aan ‘klantopvoeding’ hebben gedaan.” Bron: Techworld