Het Security Intelligence Report is gebaseerd op resultaten uit de eerste helft van dit jaar. De data komt van miljoenen Windows-computers en van drukbezochte sites. Daaruit blijkt dat de kwaadaardige beveiligingssoftware nog steeds de grootste dreiging is, net als in de laatste zes maanden van vorig jaar. Maar sindsdien is het aantal infecties wel met zo’n 20 procent afgenomen. Het aantal infecties met wormen is in het bedrijfsleven daarentegen verdubbeld. En dat zet wormen weer stevig op nummer 2.

Conficker is de topworm in de ogen van Microsoft. Daarbij noemt de softwaregigant overigens een cijfer van 5 miljoen infecties in plaats van 7 miljoen. Tarerf zit daar vlak achter met 4,9 miljoen infecties. Deze worm richt zich vooral op multiplayer onlin role-playing games.

Verder is opmerkelijk dat de nieuwere versies van Windows beduidend beter scoren dan oudere. Windows XP SP1 is al drie keer zo vaak slachtoffer dan XP SP3. Maar Vista SP1 wordt weer ruim 60 procent minder vaak geïnfecteerd dan XP SP3. In deze cijfers is al rekening gehouden met het marktaandeel van de besturingssystemen. Afgaande op deze informatie begint het dus toch tijd te worden om te upgraden, omdat Windows XP gewoon veel minder veilig is.

Windows 7 is natuurlijk nog niet meegenomen in de cijfers, maar aangezien Windows 7 over het algemeen wordt gezien als een verbeterde versie van Vista, lijkt het redelijk om aan te nemen dat de trend zich met Windows 7 voortzet.

Bron: Techworld