Windows Live OneCare Family Safety is in Nederland in bijna acht maanden tijd volgens Microsoft-medewerkers 400.000 keer gedownload. Maar twaalfduizend Nederlandse kinderen hadden het programma afgelopen week ook daadwerkelijk in gebruik, meldt Jacqueline Smits, manager Online Services Group bij Microsoft Nederland. 'Maar het aantal is groeiende.'

'Wellicht hebben mensen verkeerde verwachtingen van het programma als ze het in de lijst van beschikbare Live-programma's om te downloaden zien staan', verklaart Arnout Hemel, productmanager Windows Live. 'Wellicht denken ze ten onrechte dat OneCare Family Safety ook bescherming tegen virussen biedt en dergelijke.'

Uitgevinkt

Daarnaast heeft Microsoft nog weinig gedaan om het programma bij een grotere groep onder de aandacht te brengen. OneCare Family Safety staat in de lijst van Windows Live-programma's, maar is standaard uitgevinkt. Wie het vervolgens aanvinkt, kan het programma samen met de andere software downloaden.

Het programma stelt ouders in staat de lijst met personen met wie hun kinderen mailen via Hotmail of chatten via Live Messenger te controleren. Kinderen kunnen een verzoek doen aan hun ouders om contact met iemand te krijgen. Ook kunnen ouders instellen welke soort websites hun kroost wel en niet mag zien. Ook hierbij kunnen de jeugdigen via het programma een verzoek indienen op een bepaalde geblokkeerde webpagina's alsnog te mogen zien.

Omzeilen

Het is alleen mogelijk in te loggen op een pc met Family Safety met een bekend Windows Live ID. Als een kind op school of in een internetcaf├ę gaat internetten is er geen controle meer uit te voeren.

Een van de andere middelen waarmee Microsoft werkt aan meer internetveiligheid voor kinderen is de MSN-chatbot MR CTRL. Kinderen kunnen bij de chatbot terecht voor tips over veiliger internetten. Smits kon nog niet zeggen hoe vaak MR CTRL is toegevoegd aan Messenger-contactlijsten.

MSN heeft in Nederland acht miljoen geregistreerde leden, waarvan er volgens Microsoft zes miljoen actief zouden zijn.