De harige beestjes ter grootte van een vlieg worden 'crazy rasberry'-mieren genoemd, zo bericht persbureau AP. Die naam verwijst naar de ongeregelde manier waarop zij zich voortbewegen en naar Tom Rasberry, de verdelger die een eerder gevecht met ze heeft uitgevochten.

Verdelgen

Deze nieuwe plaag zou afkomstig zijn van een vrachtschip in de haven van Houston. Wetenschappers weten niet precies waar de mieren vandaan komen, maar soortgenoten komen onder meer voor in de Caraïben. Volgens een ooggetuige zijn de in Houston gearriveerde mieren uitzonderlijk snel en talrijk. Verdelgen is nog niet goed mogelijk, omdat de mieren over een groot gebied verspreid zijn.

Johnson Space Center

De crazy rasberry'-mieren doen zich te goed aan vruchten en kunnen mensen bijten. Merkwaardigerwijs voelen zij zich ook sterk aangetrokken tot elektronische apparatuur. Hierdoor hebben zij al rioolpompen vernield, maar ook computers en een gasmeter. Verschillende brandalarmen zijn onklaar gemaakt door de harige indringers. De mieren zijn ook gesignaleerd bij NASA's Johnson Space Center en in de buurt van het Hobby Airport, maar daar schijnen zij nog geen grote schade te hebben aangericht.

Lijkjes als brug

De mieren lijken imuum voor de gebruikelijke bestrijdingsmethodes en planten zich stevig voort. Ook het doden van de koningin biedt geen soelaas, aangezien elke kolonie verschillende koninginnen heeft. Zelfs eenmaal gedode mieren worden gebruikt in hun voordeel: hun soortgenoten stapelen de lijkjes op tot een brug om over uitgestrooide bestrijdingsmiddelen te komen. Het Texaanse Ministerie van Landbouw werkt met specialisten aan een oplossing.