Twee gerenomeerde wetenschappers van Florida State University, Harry Kroto en Naresh Dalal, hebben een bepaald soort kristallen ontdekt, met erg zeldzame eigenschappen. De kristallen zijn namelijk Multi-ferroisch. Dat houdt heel algemeen gezegd in dat de kristallen bij een bepaalde erg lage temperatuur in dit geval (ferro)magnetisch en (ferro-)elektrisch actief worden. Een enkele ferroische eigenschap is op zichzelf niet zo bijzonder, maar de combinatie van die twee is erg zeldzaam.

Toepassing

De wetenschappelijk onderzoekers hebben maar liefst vier van dit soort kristallen ontdekt. Die vondst opent deuren naar allerlei technologische mogelijkheden. Zo zou er met het materiaal 1000 tot een miljoen keer meer data opgeslagen kunnen worden per eenheid van grootte.

Ook zal de encryptie van data veel sterker kunnen worden, omdat het verdeeld kan worden over twee verschillende media (magnetische en elektrische opslag). Dat is uiteraard moeilijker te kraken en dus goed nieuws voor de beveiliging.

Verder is het materiaal minder milieubelastend en giftig, aldus de onderzoekers. Er zit vrijwel altijd lood in de huidige chips. Dat zou met het nieuwe materiaal vervangen kunnen worden door mangaan en andere metalen.

Even geduld

Er is nog wel een klein probleempje dat uit de weg geruimd moet worden. De kristallen worden pas multi-ferroisch bij een temperatuur van -150 graden Celcius.

Om praktische toepasbaarheid te creëren, zullen de wetenschappers nog gelijksoortige eigenschappen moeten ontdekken bij hogere temperaturen. Voordat dit materiaal als vervanging kan dienen voor bijvoorbeeld siliconen als belangrijkste materiaal in een computer chip, is er dus nog een lange weg te gaan.

“Dit punt is ongeveer vergelijkbaar met het moment waarop de transistor uitgevonden werd. Er is bakken met geld uitgegeven aan onderzoek naar siliconen. Het duurt nog wel even voor we het kunnen bijbenen.” Aldus Kroto.

Bron: Techworld