De computer bevatte de gegevens van klanten van American Express, NatWest en de Royal Bank of Scotland. Het ging om namen, adressen, telefoonnummers, bankrekeningnummers, handtekeningen en credit card gegevens. Zelfs de achternamen van de moeders van de klanten stonden op de harde schijf.

Het ging in dit geval om een computer die eerder diende als server, en een flink aantal hard disks herbergde. Een oud-medewerker had de computer verkocht op eBay voor maar iets minder dan 36 pond, ongeveer 45 euro. De koper Andrew Chapman was stomverbaasd toen hij zag dat de gegevens nog niet waren gewist: "Ik kon het niet geloven. Voor me zag ik de eindeloze lijsten met ontzettend vertrouwelijke informatie."

Shopping spree

De computer was een ware schatkist voor identiteitsdieven. De gegevens zouden meer dan genoeg zijn om iemand z'n identiteit over te nemen en een bankrekening mee te plunderen. "Het is echt stuitend," zegt beveiligingsexpert Adam Laurie in de Mail on Sunday. "Deze gegevens zijn echt miljoenen waard. Een dief had er eenvoudig mee op een shopping spree kunnen gaan."

De woordvoerder van de Liberaal-Democraten Tom Brake is niet te spreken over de data die voor even op straat lag: "Dit alweer een voorbeeld van hoe een vertrouwde organisatie achteloos omspringt met de persoonlijke gegevens van mensen." Daarmee heeft de bank de Britse wet overtreden die zegt dat banken hun klantgegevens veilig moeten bewaren.

De Royal Bank of Schotland zegt de zaak hoog op te nemen: "We nemen de beveiliging van data zeer serieus," aldus een woordvoerder. "Elk lek in de procedures is dan ook volledig onacceptabel en zal met spoed worden onderzocht."

Het verlies komt een paar dagen na een andere beveiligingsincident. Toen gaf het Britse ministerie van Justitie toe dat het de gegevens van 127.000 criminelen was verloren.