Amerikaanse banken zitten in hun maag met de enorme bankpassenkraak bij retailer Target. Daarbij zijn 40 miljoen pasgegevens (creditcard en pinpassen met pincode) geskimd en die worden nu met miljoenen tegelijk op ondergrondse marktplaatsen verkocht. Maar banken staan er niet om te springen de pasjes van hun klanten vlak voor kerst te blokkeren. Dat maakt de gegevens ontzettend lucratief en ze worden verkocht voor ongeveer 50 dollar per kaart.

Banken tasten in het duister

Dat meldt securityjournalist Brian Krebs die onderzoek doet naar de inbraak. Hij heeft contact opgenomen met een van de betrokken instanties die zo'n 6000 kaarten heeft uitgegeven die bij de Target-kraak zijn opgeslurpt. Het betaalinstituut was zich er niet van bewust dat deze gegevens zijn gestolen en is niet op de hoogte gesteld door Target.

Erger nog, de betreffende bank staat blijkbaar niet te springen om nieuwe kaarten uit te geven, want dat kost 3 a 5 dollar per kaart. Bovendien zijn potentiële slachtoffers druk bezig met de kerstinkopen en zouden waarschijnlijk niet zo blij zijn als de kaart opeens werd geblokkeerd en er een nieuwe onderweg zou zijn. Na de enige kerstdag die Amerikanen vieren worden er bij deze bank waarschijnlijk 5300 nieuwe passen uitgegeven.