Dit blijkt uit uitlatingen van een woordvoerder van de getroffen bank. Maandagmiddag heeft de politie naar buiten gebracht dat een Nederlandse bank in maart dit jaar 5,6 miljoen is euro kwijtgeraakt. Daarvan is 3,6 miljoen nu nog spoorloos. Deze cyberroof is niet gepleegd door in te breken op de interne systemen van de bank, en ook van een ‘inside job’ is geen sprake.

Lek bij toeval ontdekt

Kort na de onthulling van de digitale miljoenenroof is gebleken dat de bank in kwestie ABN Amro is. Gisteren heeft een woordvoerder van die bank laten weten dat er een lek zat in het systeem voor beleggingstransacties. Dat lek is ontdekt door de 26-jarige hoofdverdachte uit Wageningen, die er vervolgens misbruik van heeft gemaakt. Hij is één van de 13 Nederlanders die afgelopen maand zijn opgepakt, maar inmiddels ook weer zijn vrijgelaten.

''Er heeft een hekje opengestaan, iemand is langsgelopen en heeft daar gebruik van gemaakt", vertelt de woordvoerder aan Nu.nl. Hij benadrukt dat het it-systeem van de bank zelf niet is gemanipuleerd. Security-experts, waaronder Eward Driehuis van Fox-IT, hebben Webwereld al verteld dat aantasting van de bankcomputers zelf hoogst onwaarschijnlijk is.

Het oorspronkelijke politiebericht van maandag stelde dat echter wel: “door manipulatie van het systeem van een Nederlandse bank”. Daarbij werd de naam van de bank geheim gehouden, net als wat die ‘manipulatie’ dan inhield. Technische hoogstandjes werden wel vermoed, maar ‘tegengesproken’ door het feit dat de zaak onder reguliere politiediensten valt en niet onder de high-tech crime unit van de KLPD.

In één keer binnengehaald

Nu is er dus meer duidelijkheid over de gebruikte methode voor deze digitale misdaad. Wat de zwakke plek in het ABN-beleggingssysteem precies is, is echter niet bekend. Speculatie over medewerking door een ‘insider’ is mede opgelaaid door de hoogte van de buit en het feit dat die in één keer is binnengehaald en niet met kleine bedragen druppelsgewijs.

De politie heeft dat maandag al medegedeeld: dat de roof is opgemerkt nadat er 5,6 miljoen euro was overgemaakt naar de rekening van de 26-jarige man uit Wageningen. Die heeft het geld vervolgens overgemaakt naar diverse rekeningen in het buitenland. Dat was in Hongarije en België, vertelde politiewoordvoerster Marinke Kat maandagmiddag aan Webwereld.

‘Geknoeid met premies’

ABN heeft dinsdag wel al meteen verklaard dat het intussen maatregelen heeft genomen die een nieuwe manipulatie voorkomen. Bronnen rond het vervolgonderzoek dat nu loopt melden aan het Financieele Dagblad dat de hoofdverdachte via een beleggingsrekening bij de bank zou hebben geknoeid met premies voor aandelenopties.