Vasco heeft DigiNotar begin dit jaar voor 10 miljoen euro gekocht. Het schadebedrag dat nu officieel is gemeld aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC bestaat uit verschillende componenten. De afschrijving op de goodwill (zoals klantrelaties en imago) in het aankoopbedrag van eerder dit jaar was meegenomen, wordt geschat op 2,9 miljoen dollar.

Het afschrijven van andere voordelen die Vasco heeft genoten bij de aankoop, zoals belastingvoordelen, wordt op 1,5 miljoen dollar geschat. De rest van het geschatte schadebedrag zijn overige kosten die met het bankroet te maken hebben.

Werkelijke schade later duidelijk

In de komende weken denkt Vasco meer zicht te krijgen op de werkelijke schade die het heeft geleden en mogelijk nog gaat lijden door de gebeurtenissen bij DigiNotar. De mogelijkheid bestaat dat gedupeerden nog claims gaan leggen op de voormalige moedermaatschappij van ssl-certificatenleverancier DigiNotar.

Het Nederlandse bedrijf bleek deze zomer te zijn gehackt. Daarbij zijn door de Iraanse hackers valse certificaten aangemaakt en gebruikt om onder meer Iraanse studenten te doen geloven dat zij veilig berichten en emails naar elkaar konden sturen.

Snelle val

Nadat het incident was ontdekt, en diverse overheidssites gebruik bleken te maken van onbetrouwbare certificaten van DigiNotar, was het snel gedaan met het Nederlandse bedrijf. Nadat eerst de overheid het bestuur over het bedrijf had overgenomen, werd uiteindelijk op 20 september het faillissement uitgesproken.

Lees alle berichtgeving van Webwereld over DigiNotar op de dossierpagina.