Het Parool schrijft zaterdag dat de gemeente Amsterdam gevoelige informatie, bijvoorbeeld over bestemmingsplannen, lekt doordat onleesbaar gemaakte stukken tekst in documenten makkelijk is terug te halen. Door de fout lekte onder meer geheime informatie uit over de plannen van de gemeente naar bordeeleigenaren over de sanering op de Wallen.

Het vertrouwelijke document maakte volgens de krant duidelijk hoe ze 'bij de gemeente het meeste geld voor hun bordelen kunnen lospeuteren'. De blunder gaat Amsterdam circa zes miljoen euro kosten. "Het is ontzettend stom dat dit zo is gebeurd", reageert burgemeester Eberhard van der Laan in Het Parool.

Knippen en plakken

Het gaat om documenten die deels openbaar moeten worden gemaakt via sites van de gemeente. Informatie die geheim moet blijven, ook voor rechtscolleges, wordt zwart gemaakt, maar die delen zijn makkelijk weer zichtbaar te maken. "Simpelweg door zwart gemaakte passages te selecteren, te kopiëren en vervolgens te plakken."

De truc onthulde in de stukken onder meer zinnen als "Opgemerkt zij dat de informatie in deze paragraaf en het genoemde percentage uiterst vertrouwelijk zijn. Het openbaar maken zou tot gevolg kunnen hebben dat de eigenaren het laten aankomen op een onteigening van hun panden." De betrokken exploitanten wisten na de knip-en-plak-truc wel wat ze moesten doen, met een miljoenenstrop voor de gemeente als gevolg.