In 2006 kreeg Coverity, een maker van analysesoftware, van de Amerikaanse regering de opdracht om mee te helpen om de kwaliteit van open source projecten te verbeteren. Overheidsdiensten in Amerika maakten namelijk steeds meer gebruik van open source, dus was (en is) het belangrijk dat die code veiliger werd.

Veel verholpen bugs

Sindsdien is er een website waar open source projecten en ontwikkelaars hun code kunnen aanbieden ter analyse. Vervolgens deelt Coverity de projecten in klassen in op basis van het aantal fouten dat ze moesten verbeteren. Vier projecten hebben sindsdien de hoogste status gekregen, Samba, tor, OpenPAM en Ruby. Over het algemeen is de ‘foutdichtheid’ in de afgelopen drie jaar gekelderd met 16 procent. Zo’n 11.200 bugs zijn verholpen, waarvan 6000 in het eerste jaar.

Volgens het laatste rapport zijn er tot nu toe meer dan 60 miljoen regels code bekeken van 280 projecten. Ontwikkelaars van meer dan 180 van die projecten bieden hun code regelmatig aan voor analyse.

Overigens wil een goede analyse niet zeggen dat een programma goed werkt. Maar de analyse vertelt wel of code goed in elkaar zit en zich houdt aan de best practices.

NULL Pointers en Uninitialized Values

Over het algemeen wordt het wel beter, maar een bepaald soort fouten blijft hardnekkig bestaan. Zo wijst het rapport van Coverity op de NULL Pointer deference, waarbij een programma toegang probeert te krijgen tot geheugen dat niet bestaat. Daardoor kan een applicatie crashen en bovendien is er het risico van exploits, omdat hackers die lege locaties kunnen gebruiken om toegang tot het programma te krijgen.

Pointers komen veel voor en er zijn veel oorzaken waardoor ze niet altijd goed gericht worden, zo vertelt Andy Chou, CTO en mede-oprichter van Coverity, aan Internetnews. “Pointers worden zo vaak gebruikt dat de kans op een fout heel groot is. Zelfs als ontwikkelaars maar in een klein percentage van de gevallen fouten maken, dan nog is het absolute aantal fouten groot omdat ze zoveel gelegenheid hebben om de fout in te gaan.”

Chou voegt daaraan toe dat ontwikkelaars lering zouden moeten trekken uit het scanrapport, omdat het precies laat zien waar ze de fout in blijven gaan. Hij denkt ook dat ze hun programmeergewoonten aanpassen en proberen om dezelfde fouten niet opnieuw te maken.

Een andere fout die vaker uit de test komt rollen is er een die bekend staat als een ‘uninitialized Values Read’. Daarbij wordt de waarde van een variabele niet gezet voordat hij in gebruik wordt genomen, waardoor het geheugen bevuild raakt en je uiteindelijk verkeerde berekeningen krijgt. Overigens denkt Chou dat die fout niet zozeer vaker voorkomt, maar dat hij nu beter wordt gedetecteerd door de scansoftware.

Smerig geheimpje van internet

Precies op de dag dat het rapport van Coverity uitkwam heeft ook Jon Shalowitz van Nominum zich geroerd op ZDnet. Hij noemt open source inherent onveiliger dan closed source software, omdat hackers de broncode kunnen bekijken en onderzoeken op fouten. Daarbij is het overigens opmerkelijk dat hij 'freeware' zegt als hij open source bedoelt. “Freeware is dan wel niet hetzelfde als malware, maar het stelt klanten wel bloot aan problemen”, zegt hij in het interview.

Bert Hubert van PowerDNS noemt het stuk op ZDnet dan ook een advertorial. Bovendien onthult hij dat ze bij Nominum gebruik maken van de ‘onveilige’ software waar ze zich tegen afzetten. “Een van de Nominum.com nameservers draait BIND (‘freeware, niet te verwarren met malware’). Bovendien zijn zowel de webserver als het besturingssysteem waar de webpagina’s van Nominum op draaien open source (Apache, Linux)”, schrijft hij.

Bron: Techworld