De 15-jarige jongen, die online opereerde onder de naam 'Cosmo the God', werd vrijdag veroordeeld wegens onder meer creditcardfraude en stelen van identiteiten, schrijft Wired. Hij was ook betrokken bij hacks van de sites van de de inlichtingendienst CIA, NASDAQ-aandelenbeurs en de Amerikaanse vechtsportvereniging UFC. Zijn straf is dat hij tijdens een proeftijd van zes jaar alleen online mag met toestemming van een reclasseringsambtenaar, bijvoorbeeld voor studiedoeleinden. Ook mag hij geen computers in huis hebben.

Mozart zonder piano

De jongen werd in juni opgepakt en heeft bekend. Daardoor krijgt hij geen celstraf. Maar tot zijn 21e mag hij niet zonder begeleiding op internet. Ook moet hij alle logingegevens van zijn accounts afgeven en moet hij laten weten welke van de apparaten die hij in bezit heeft online kunnen. Zijn advocaat liet tegenover Wired weten dat de straf te ver gaat: "Het is een beetje alsof je de piano wegneemt van Mozart."

UG Nazi

'Cosmo the God' was lid van de groepering UG Nazi, dat eerder dit jaar ook nog betrokken zou zijn geweest bij een serveraanval op Twitter. Hij gebruikte vooral social engineering voor het stelen van gevoelige gegevens, zoals creditcardnummers. Bovendien deed hij enkele valse bommeldingen. Van de rechter mag hij ook geen contact meer hebben met mensen van UG Nazi en activistengroep Anonymous. Bij overtreding van de opgelegde straf volgt een celstraf van drie jaar.

Internetverbod Nederlander

In februari kreeg de Nederlandse Megaupload-programmeur Bram van der Kolk van de Nieuw-Zeelandse rechter ook een internetverbod opgelegd. Van der Kolk kwam op borgtocht vrij, nadat hij was opgepakt op verdenking van grootschalige auteursrechteninbreuk met de bestandenhoster MegUpload van zijn baas Kim Dotcom. Ook zijn gezin mocht geen gebruik maken van internet en het werd hem verboden om apparaten met een internetverbinding te bezitten of te gebruiken.