De Amerikaanse overheid is al maanden in gesprek met onder andere Yahoo over het weren van kinderen uit chatkanalen. "Yahoo gedraagt zich als een goed burger. We hebben ze gevraagd om een filter te installeren om minderjarigen te weren. Dat hebben ze nu gedaan", stelt Jon Bruning, advocaat-generaal van Nebraska, tegenover AP.

Chatboxen waarin seks tussen minderjarigen en volwassen wordt gestimuleerd zijn definitief gesloten. In juni sloot de zoekgigant al chatkanalen gecreeërd door gebruikers zelf. Deze hadden vaak namen die wezen op seks met minderjarigen. Yahoo onderzoekt wel mogelijkheden om chatkanalen van gebruikers weer te herintroduceren.

De advocaat-generaal van New York, Elliot Spitzer, is erg blij met de actie van Yahoo. "Deze overeenkomst is uniek. Ik hoop dat andere bedrijven deze zullen gebruiken als voorbeeld voor een eigen overeenkomst."

Naast de genoemde maatregelen wil Yahoo het ook makkelijker maken om misbruik te melden. Aan deze meldingen wordt een hogere prioriteit gegeven. Tevens gaat de zoekgigant actiever voorlichten op zijn website. Verder doneert het bedrijf 175.000 dollar aan de National Center for Missing and Exploited Children en mag deze non-profitorganisatie kosteloos adverteren op de Yahoo-website.