Onderzoekers van de Queens University in Belfast hebben een doorbraak geboekt in het onderzoek naar hardware voor het aanmaken van willekeurige (random) getallen. De toevalsgenerator die de Noord-Ierse onderzoekers ontwerpen, zou uiterst efficiënt zijn en goedkoop om te maken. Het geheel bestaat uit slechts één chip die in zich een handjevol relatief eenvoudige componenten bevat.

Ruis meten

In tegenstelling tot veel compacte oplossingen zouden de getallen die het apparaat genereert wel echt willekeurig zijn. De wetenschappers meten daarvoor de schommelingen in de sterkte van de ruis in de chip zelf. Omdat die ruis nooit gelijk is, zou het apparaat ook echt willekeurige getallen genereren.

Met hun uitvinding hopen de onderzoekers encryptie en dus de beveiliging op mobiele apparaten te verbeteren. Het gaat hierbij niet alleen om mobiele telefoons, maar om nog kleinere apparaten; tot aan de grootte van RFID-chips. Het moet uiteindelijk mogelijk zijn om bijvoorbeeld via een mobiele telefoon of smartcard goed beveiligde banktransacties uit te voeren.

Semi-willekeurig

Volgens de onderzoekers zijn de huidige hardwarematige toevalsgenerators te duur of te langzaam voor dit soort mobiele toepassingen. Het is weliswaar mogelijk om in plaats hiervan softwarematige oplossingen te gebruiken met algoritmes, maar zulke oplossingen zijn vaak niet exact genoeg. Getallen die daarmee worden gegenereerd, zijn niet echt willekeurig en dus is de geboden beveiliging niet sluitend.