Niet er doorhalen, maar ‘m er in steken. Dat het is nieuwe pinparadigma van Nederland. Woensdag gaf minister De Jager van Financiën het startsein voor de landelijke uitrol van ‘het nieuwe pinnen’, door de minister ook ‘dippen’ genoemd. Vóór het eind van dit jaar moet de verfoeide magneetstrip, die skimmen en pinpasfraude relatief eenvoudig maakt, in de ban.

De Jager met pinbabes

Dit ten faveure van de EMV-chip, die nu al op alle pinpassen zit. Maar winkeliers en consumenten willen er nog niet aan of weten er niet vanaf. Vandaar een grote publiekscampagne, compleet met pinbabes. Ook tv-spotjes ontbreken niet. “Binnenkort zal er een commercial op alle Nederlandse zenders te zien zijn over de overgang van doorhalen naar insteken,” aldus Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Kortom, een zwarte dag voor skimmers, aldus De Jager woensdag tijdens het startschot van de campagne, met een enorme bordkartonnen pinpas en dito pinapparaat. De bewindsman zei de magneetstrip zeker niet te gaan missen, schrijft de Telegraaf. “Voortaan geen zwierige zwaai meer met de pinpas, maar dippen.”

Lek in EMV

Overigens toonden Britse onderzoekers aan dat er fundamentele zwaktes in het EMV-protocol zitten, maar de banken sussen dat Nederlandse systemen fraude in de kiem smoren. Er is wel onderzoek ingesteld naar de kraak.

Van alle 260.000 betaalautomaten in winkels is inmiddels 90 procent aangepast. Voor de winkeliers die versneld hun betaalterminals moeten vervangen, is er een zogenaamde sloopregeling.