Deze belofte heeft de minister vandaag gedaan aan de Tweede Kamer. Naar aanleiding van Kamervragen van Groen Links wil de Kamer meer zekerheid over de beveiliging van het Elektronisch Patientendossier (EPD). Groen Links-kamerlid Jolande Sap stelt voor nogmaals hackers los te laten op het EPD, meldt ANP. Een beveiligingstest is eerder al uitgevoerd.

Klink gaat nu in op het verzoek voor nog een test. Dat wil hij doen als het EPD al draait, maar voordat de laatste partijen zijn aangesloten. De hekkensluiters zijn – afgezien van de burger zelf – de huisartsen en apothekers. De hacktest dan moet niet alleen fouten in het EPD-systeem aan het licht brengen, maar ook aantonen welke zorgaanbieders hun digitale zaken niet op orde hebben.

Uitstel

Minister Klink heeft de invoering van het EPD vorige maand al uitgesteld met zes maanden. De uitrol van het digitale zorgdossier moet volgens de huidige planning in maart 2010 beginnen. Invoering per 1 september zou te snel zijn. Het systeem was nog niet goed genoeg getest. Bovendien waren zorginstanties nog niet klaar voor aansluiting op het EPD.

Dat laatste betreft ook de kosten voor de benodigde aanpassingen aan computers bij hulpverleners, huisartsenposten en dergelijke zorginstellingen. Klink is nu in onderhandeling met de Landelijke Huisartsen Vereniging over een tegemoetkoming in de kosten.