Minister Spies van Binnenlandse Zaken sust de ophef over het overheidsgebruik van Yammer, een sociaal netwerk voor bedrijven. GroenLinks had Kamervragen gesteld, omdat op deze manier mogelijk vertrouwelijke informatie weglekt naar Amerika.

Geen vertrouwelijk info

Yammer, dat eerder dit jaar werd overgenomen door Microsoft, moet net als elk Amerikaans bedrijf voldoen aan de Patriot Act, die verregaand datagraaien door geheime diensten mogelijk maakt in de strijd tegen terreur.

Maar Spies benadrukt dat die toegang van de Amerikaanse autoriteiten “niet onbeperkt en ongecontroleerd" is. Bovendien zijn er “interdepartementaal algemene uitgangspunten vastgesteld die een verantwoord gebruik bevorderen en de risico's van misbruik ondervangen", aldus de bewindsvrouw. Zo mag er geen vertrouwelijke informatie worden gedeeld.

Geen maatregelen

“Ik ben niet van mening dat er sprake is van een lek. Ik overweeg dan ook geen aanvullende maatregelen," besluit Spies.

Half augustus ontstond er, niet voor de eerste keer, ophef over het feit dat Nederlandse overheidsdiensten veelvuldig gebruik maken van in Amerika gehoste diensten. Ook Yammer bleek intern in gebruik.

Volgens de manager van Yammer geeft het bedrijf nooit data af “zonder tussenkomst van een rechter". Echter, de crux van de Patriot Act is nu juist dat datavorderingen van geheime en opsporingsdiensten niet via de rechter gaan en bovendien geheim moeten blijven.

GroenLinks-kamerlid Arjan El Fassed is dan ook niet tevreden met het antwoord van minister Spies. "Ik vind het antwoord naïef. De minister onderschat de mogelijkheden die de Patriot Act aan Amerikaanse autoriteiten verleend om data van online dienstverleners in de VS te onderzoeken. Dat geldt niet alleen voor Facebook en Twitter maar ook voor een dienst als Yammer," aldus El Fassed in een reactie aan Webwereld.

VS ook toegang tot 'Europese cloud'

Vorig jaar erkende Microsoft dat Amerikaanse autoriteiten zelfs bij data kunnen die in Europa gehost wordt. Daarmee bleek het hele idee van een 'Europese cloud' door Amerikaanse aanbieders een wassen neus.