De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) reageert (PDF) op de ophef die is ontstaan over het feit dat Amerikanen mogelijk toegang hebben tot het elektronische patiëntendossier van Nederlanders. De Amerikaanse overheid heeft in de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) brede bevoegdheden om data op te vragen bij Amerikaanse bedrijven, zo meldde de NOS vrijdag.

CBP moet kijken naar relatie CSC

Het landelijk schakelpunt (LSP) voor elektronische patiëntgegevens wordt onder meer uitgevoerd door de Amerikaanse ict-dienstverlener CSC. Koepelorganisatie VZVZ zou een toezegging willen van de leverancier dat het zich houdt aan Nederlandse wetgeving. De minister wil de uitkomst daarop even afwachten.

Minister Schippers: “Voor mij staat buiten kijf dat niemand, noch een persoon, noch een natie, in het medisch dossier van een patiënt moet kunnen kijken als deze daarvoor geen toestemming heeft gegeven." Wat de uitkomst van de gesprekken tussen het VZVZ en CSC ook zijn, de minister wil dat daarna het College Bescherming Persoonsgegevens kijkt of de privacyregels voldoen.

Welke data bij CSC?

CSC kan ondanks afspraken met Nederlandse overheid worden gedwongen om zijn gegevens prijs te geven, middels de FISA of Patriot Act, stellen diverse juristen. De vraag is of CSC wel toegang heeft als uitvoerder op deze data die door het VZVZ wordt beheerd. En zo ja, of ze de sleutels hebben om deze gegevens in te zien. Webwereld heeft vragen hierover uitstaan bij LSP-uitvoerder Nictiz.