Lege inboxen en ratelende faxmachines waren gisteren de norm op het Ministerie van Economische Zaken. De website was onbereikbaar en alle internetverbindingen van en naar het departement lagen de hele dag plat, zo bevestigt een woordvoerster. "We konden gelukkig wel bellen en faxen. En het departementale intranet deed het ook nog."

De storing was dinsdag 6 november 's ochtends vroeg opgetreden nadat er een glasvezelkabel was beschadigd. "Bij werkzaamheden is per ongeluk een kabeltje gebroken", aldus de woordvoerster.

Defensie netwerk

Dat 'kabeltje' is onderdeel van een razendsnel glasvezelnetwerk dat de rijksdepartementen met elkaar en met internet verbindt, de zogenaamde Haagse Ring, 'een veilige hogesnelheidsrotonde voor het dataverkeer binnen de Rijksoverheid'.

Deze Haagse Ring is opgezet onder leiding van overheidsautomatiseerder ICTU en is een uitbreiding op de bestaande glasvezelvoorzieningen van het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN), het zwaarbeveiligde netwerk van Defensie. Zo wordt de technische controle uitgevoerd door de Defensie Telematica Organisatie vanaf de 'commandobrug' van NAFIN in Soesterberg.

De consequenties van de storing zijn volgens de woordvoerster niet ernstig. "Het is bovenal onhandig voor ons. Maar onze belangrijkste online diensten voor burgers en bedrijven, zoals Postbus 51 en het Bedrijvenloket, zijn onafgebroken gebleven." Op het EZ kerndepartement in Den Haag werken ongeveer 1.500 mensen. De internetverbinding met het ministerie was gisteravond weer hersteld.