Dat zeggen anonieme bronnen die bekend zijn met de materie tegen Webwereld. Het ministerie van Obfuscatie en Transparantie (Minobet) zag het aantal pogingen om binnen te komen op hun servers en mailsysteem sinds vorige week vrijdag enorm toenemen.

"Het is abnormaal", aldus de medewerker. "Tot nu toe hebben we 4617 inbraakpogingen gehad van 533 hackers, binnen één week." Een verklaring voor de grote toename in het aantal inbraakpogingen kan de de medewerker niet direct geven. Wel merkte hij afgelopen vrijdagmiddag ook een onvoorstelbare toename in verkeer naar de site. "De servers stonden te roken, af en toe timede hij gewoon uit." Door extra serverkracht bij te schakelen slaagde het ministerie er uiteindelijk in om de site overeind te houden. Bronnen melden dat inmiddels 183 hackers de eerste security-barrière van het Minobet hebben geslecht.

Mysterieuze phishingmails

Ook krijgen ambtenaren mysterieuze phishingmails toegestuurd. "Er is een hele stroom op gang gekomen van e-mails waarin gevraagd wordt naar account-informatie van ambtenaren", aldus de anonieme bron. "Vreemd genoeg wordt er vooral gevraagd naar hondennamen." De ambtenaren zijn geïnstrueerd hier niet op in te gaan.

Tussen de mails bevinden zich inventieve vindingen. Verschillende malen werd gemaild dat de hond van een ambtenaar teruggevonden werd op het strand, waarbij gevraagd werd naar de naam van de hond. Ook werd verschillende malen geprobeerd om op een traditioneler manier te phishen door kwaadwillenden die zich voordeden als syteembeheerder. Daarnaast werden er ook veel mails gerapporteerd met warrige inhoud zoals 'test' en 'boeboe'.

E-mailadressen gespoofed

Sommigen waren zelfs zo butaal om van niet bestaande zogenaamde Minobet-adressen te mailen zoals "[email protected]" en "[email protected]". De bron bij het ministerie vreest dat er staatsgeheimen in gevaar zijn. "Ik zou niet weten waarom we anders deze actviteiten zien."

Een woordvoerder van Minobet wuift deze waarschuwingen van tafel en stelt dat er niets aan de hand is. "Onze it is uitstekend op orde. Er is geen sprake van een een verhoging van inbraakpogingen. Mocht dit zo zijn dan zouden we dit uiteraard direct melden, we zijn per slot van rekening het ministerie van Obfuscatie en Transparantie, nietwaar?", aldus de zegsman die het woord 'transparantie' stevig beklemtoont.

'Zo lek als een mandje'

Frank van Vliet, cto bij onafhankelijk beveiligingsexpert Certified Secure, noemt de beveiliging van het mailsysteem van het ministerie 'bedroevend'. Hij schat dat er in Nederland honderden ict'ers zijn die zichzelf makkelijk toegang zouden kunnen verschaffen tot de systemen. "Daar hoef je echt geen expert voor te zijn", aldus Van Vliet. Hij stelt wel dat de andere systemen van het ministerie beter zijn beveiligd. "Ook daar schort zeker wat aan. Er is veel voor verbetering vatbaar."

Het ministerie is niet van plan om de beveiliging op te schroeven en slaat de kritiek in de wind. "Ik zou niet weten waarom. Onze systemen zijn altijd state of the art geweest. Waarom zouden we iets veranderen dat uitstekend werkt?", zegt de woordvoerder.

Dit artikel hoort bij de Webwereld Zomerhack. Een hackwedstrijd waaraan iedereen met een Webwereld-profiel mag deelnemen. Vandaag is de tweede fase van de wedstrijd live gegaan. Ook het eerste niveau blijft open staan totdat de wedstrijd is afgelopen. Veel succes!