Volgens redacteuren van Buzzfeed is het vrij makkelijk om elkaar op Facebook dood te laten verklaren via de herdenkingsdienst die het sociale netwerk aanbiedt. Via het invullen van een formulier wil Facebook nabestaanden de mogelijkheid bieden het account te stoppen. De pagina blijft nog wel bestaan, maar wordt verwijderd uit de timeline van vrienden, uit zoekopdrachten en uit andere verwijzingen. Maar aan die service mankeert nog wel het een en ander.

Volgens de redacteuren, die stapsgewijs laten zien wat zij deden om Facebook ertoe te bewegen een collega 'dood' te laten verklaren, zijn de 'bewijzen' die moeten worden overlegd vrij simpel te vervalsen. Buzzfeed nam een overlijdensbericht van een man met (bijna) dezelfde naam maar wel 50 jaar ouder en ook dat werd geaccepteerd.

Formuliertje om dood ongedaan te maken

De redacteur die vervolgens vanwege overlijden van Facebook werd afgesloten, moest weer een apart formulier invullen om zich terug te laten brengen in het land der Facebooklevenden. Hij kreeg vervolgens een e-mailtje terug waarin hij werd gecondoleerd met zijn verlies. Maar binnen een uur was zijn account weer gereactiveerd en kreeg hij een volgend e-mailtje met excuses.

De redactie van Buzzfeed deed deze test vanwege de lotgevallen van Rusty Foster, een man die dagenlang was afgesloten van Facebook nadat iemand een dergelijke truc op zijn account had toegepast. Het verhaal van Foster is opgepikt door de Amerikaanse zender ABC News. Een vriend van Foster wilde een grap uithalen en tot zijn grote verrassing bleek de uitvoering van die grap niet zo moeilijk.

Overlijdensbericht van een ander gebruikt

Ook in dit geval werd het overlijdensbericht van een totaal andere persoon, met een gelijkende naam maar veel ouder en met een totaal andere woonplaats, gebruikt en door Facebook geaccepteerd. Ook Foster vulde het formulier in om weer tot de levenden gewekt te worden, maar het duurde vervolgens nog eens 27 uur voordat zijn account werd gereactiveerd,

Facebook zegt tegen ABC News in een reactie op de twee incidenten dat het een balans probeert te vinden tussen de service aan nabestaanden en de beveiliging van gebruikersaccounts en zegt met het klachtenformulier de mogelijkheid te geven 'zeldzaam voorkomende fouten' weer recht te zetten.