Het ETPM-systeem dat belastingen moest innen en toeslagen moest uitbetalen is totaal mislukt. De ontwikkeling is na vele jaren uiteindelijk stopgezet, nadat er 203 miljoen euro aan was besteed. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van interne stukken van de fiscus.

De Tweede Kamer werd pas begin dit jaar ingelicht over het mislukte ETPM-project en de bijbehorende kosten. Een deel van de software werd na 175 miljoen euro aan uitgaven in 2010 wel opgeleverd. Maar vervolgens werd er nog 28 miljoen euro besteed aan reparatie en onderhoud. Het systeem was uiteindelijk maar op beperkte schaal in gebruik voor 1 procent van de transacties en 3,5 procent van de geldstroom binnen de Belastingdienst.

Een paar zinnetjes

In 2010 schreef directeur Belastingen Hans Blokpoel al dat er "serieuze zorgen" over het ETPM-systeem waren. Maar eind 2013 pas leidde de conclusie: "De hoeveelheid maatwerk die nodig zou zijn om het ETPM in gebruik te nemen, bleek enorm en niet beheersbaar te maken. (..) We vinden het niet verantwoord de ondersteuning van de inning binnen de Belastingdienst te baseren op ETPM."

VVD-staatssecretaris Eric Wiebes van Financi├źn hield de informatievoorziening aan de Kamer begin dit jaar tot een paar zinnetjes in een bijlage, waarin werd gemeld dat het project was stopgezet. Een toelichting op de gemaakte kosten is er nog altijd niet.

Meer problemen

Het is niet de eerste keer dat de Belastingdienst onder vuur ligt door ict-falen. Eerder gebeurde dat ook toen er problemen waren bij het uitbetalen en toekennen van toeslagen. Ook leidde een storing dit jaar nog tot het opschuiven van de aangiftetermijn. En in 2012 stuurde de fiscus nog 15.000 verkeerde brieven.