Het onderzoek dat in opdracht van Kensington is uitgevoerd, toont aan dat bij 92 procent van de MKB-bedrijven met mobiele werknemers wel eens een laptop is gestolen. Bij 52 procent gebeurde dit in de laatste zes maanden. Uit het onderzoek blijkt ook dat beveiliging van klantinformatie het belangrijkste aandachtspunt is voor het MKB. De meerderheid heeft echter geen IT-medewerker in dienst die zich richt op beveiligingskwesties.

Bovendien wordt bij diefstal van laptops niet gemeten wat dit betekent voor eventueel efficiëntieverlies bij de getroffen bedrijven. “Het verliezen van klantvertrouwen is het grootste onderliggende risico wanneer gegevens in de verkeerde handen vallen”, zegt Phil Odgers, auteur van het IDC-rapport.

Het rapport bracht tevens aan het licht dat IT-managers geloven dat in 40 procent van de laptopdiefstal voorkomen had kunnen worden als de computer uitgerust zou zijn met een (kabel)slot. IDC raadt het MKB aan een protocol op te stellen voor laptopbeveiliging. In dat protocol zouden onder meer richtlijnen moeten worden opgenomen voor de fysieke beveiliging van laptops. Ook denkt het onderzoeksbureau aan een beperking van externe- of VPN-toegang.

Bron: Techworld