Het systeem werd vorige week voor het eerst gedemonstreerd. Privacy Coach, is in een gezamenlijke project van medewerkers van onder meer TNO, Waag Society, Rathenau Instituut, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en Moboubiq. Het project is ontstaan vanuit het initiatief DIFR, een overleg rond RFID-chips en privacy.

Volgens de initiatiefnemers krijgen bedrijven met de komst van rfid-chips op pasjes en verpakkingen steeds meer 'gedetailleerde informatie over hun klanten'. De mobiele software 'Privacy Coach' moet consumenten meer controle geven over wat bedrijven met die draadloos verzamelde data doen.

RFID-chips worden steeds vaker gebruikt in toegangspasjes voor gebouwen of in lidmaatschapsbewijzen, zoals bibliotheekpassen. Ook zitten ze in het paspoort, de id-kaart en de OV-chipkaart. Daardoor geven ze ook persoonlijke gegevens van gebruikers prijs.

Privacyprofiel

"Zonder tegenmaatregelen kan RFID verworden tot een gigantische inbreuk op onze privacy. De Privacy Coach is een concept dat probeert de controle over de privacy weer neer te leggen bij de burger", aldus de groep.

De 'coach' bestaat uit mobiele software waarmee de gebruiker zelf kan instellen wat een bedrijf precies van hem te weten kan komen via RFID-chips. In dit privacyprofiel staat welke gegevens de persoon wil delen en hoe het bedrijf met die gegevens moet omgaan. Het bedrijf kan via de telefoon ook zijn eigen privacypolicy communiceren met gebruikers. De Privacy Coach-software vergelijkt het privacyprofiel met dat beleid.

Als de wensen van beide partijen overeen komen, geeft de telefoon een piepje. De gebruiker ontvangt waarschuwingen zodra een bedrijf meer van hem wil weten dat hij heeft toegestaan.

Demonstratie

Volgens Jaap-Henk Hoepman van TNO, een van de initiatiefnemer, is de software nu klaar. Donderdag werd het systeem voor het eerst gedemonstreerd op een congres. Voorlopig zal er niet verder aan ontwikkeld worden, zegt Hoepman. "Wel hopen we hier volgend jaar een vervolg op te kunnen geven."

Op de site van DIFR zijn een aantal animaties over de werking van Privacy Coach te zien. "Ons systeem is enigszins geïnspireerd op de Creative Commons-licenties rond auteursrecht. Bij Creative Commons krijg je ook maar enkele opties waar je toestemming voor kan geven. Zo kan de Privacy Coach ook werken", aldus Hoepman.

NFC

Privacy Coach werkt op mobieltjes die Near Field Communication (NFC) ondersteunen. Via NFC kan er worden gecommuniceerd met de chips. Het wachten is nog meer mobieltjes die NFC kunnen gebruiken.

De GSM Association (GSMA) riep afgelopen dinsdag de telecomindustrie nog op om vooral mobieltjes met NFC-technologie aan boord te produceren. De Nokia 6212 Classic is een van de nieuwste mobieltjes die NFC ondersteunt. Het toestel is sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar.

DIFR heeft ook de broncode (RAR-bestand) van Privacy Coach gepubliceerd.