Bijna 60 procent van de laptop-, pda- en gsm-gebruikers maakt geen gebruik van versleuteling. Dat stelt beveiligingsbedrijf SafeBoot, naar aanleiding van een onderzoek onder 662 mensen, gehouden door ontwikkelaar Control Break International (CBI).

Ongeveer 79 procent van de respondenten geeft aan gevoelige of vertrouwelijke informatie op hun laptop, pda of gsm te hebben staan. Meer dan de helft (59 procent) zegt wel eens bang te zijn dat deze informatie in verkeerde handen valt.

"Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich meer en meer bewust zijn van de risico's", stelt Jan van Vliet, manager van CBI Benelux. Dat zij vervolgens geen maatregelen treffen om die beveiliging aan te scherpen, vindt hij opmerkelijk. "Het lijkt er sterk op dat men nog steeds denkt 'dat overkomt mij niet'. En dat terwijl iedere dag in Nederland 165 laptops worden gestolen uit auto's, treinen, hotels en restaurants."

Beveiligingsbedrijf McAfee, dat dinsdag de resultaten presenteerde van een door ICM Research gehouden onderzoek onder Europees bedrijfspersoneel, laat hetzelfde beeld zien. Het roept bedrijven daarom op mobiele apparaten van personeel goed te beveiligen.

"Medewerkers die de laptop van het werk thuis gebruiken om via een onbeveiligde verbinding het internet op te gaan, brengen de veiligheid van hun onderneming in gevaar", aldus de onderzoekers. "Meer dan de helft van alle ondervraagde personen (51 procent) sluit eigen randapparatuur of opslagmedia aan op de pc van het werk."

Volgens McAfee komen de risico's voort uit onwetendheid of onachtzaamheid. "Meer dan de helft van de ondervraagden (51 procent) zegt geen idee te hebben hoe ze de antivirussystemen op hun laptop of pc op peil moeten houden."