Twee bronnen die 'bekend zijn met de situatie' hebben aan Reuters gemeld dat er misschien hulp van binnenuit is geweest voor de aanvallers. Google zelf wil nog niet reageren op dit bericht.

Het is niet ondenkbaar dat er hulp is geweest. De angel in de aanval zat niet zozeer in de malware die is gebruikt, maar vooral in de gerichtheid van de aanval. De doelwitten waren nauwkeurig uitgekozen en hadden toegang tot bepaalde delen van het bedrijfsnetwerk. Juist daardoor konden de aanvallers snel bij de gegevens komen. Toen McAfee bekend maakte dat Internet Explorer een onderdeel was van de aanval, werd er al opgemerkt dat zulke aanvallen vaak bestaan uit een cocktail van zero-day kwetsbaarheden, gecombineerd met met geavanceerde social engineering scenario's.

Lokale media hebben verder bericht dat een aantal werknemers van Google China sinds 13 januari geen toegang meer hebben tot het netwerk, terwijl anderen verlof hebben gekregen of zijn overgeplaatst. Dit lijkt er in ieder geval op te duiden dat Google de zaak aan het onderzoeken is en voorlopig geen risico's neemt. Bron: Techworld