Russische hackers hebben bij het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken geheime dossiers over Oekraïne buitgemaakt, meldt de Vlaamse krant De Tijd. De Russische regering lijkt achter de actie te zitten op basis van digitale sporen die zijn achtergelaten. Rusland zou met de documenten informatie willen vergaren over de strategie van de Europese Unie rond Oekraïne.

Crisisoverleg

De hack heeft geleid tot crisisoverleg bij de Belgische regering. De ict-dienst van de overheid zoekt uit hoe groot de schade is, zegt minister Didier Reynders van Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft maatregelen genomen om zijn netwerk beter te beschermen. De hackers gebruikten onbekende malware waarmee computers zijn geïnfecteerd.

Al gewaarschuwd

Het was al duidelijk dat het Belgische ministerie tekort schoot op het gebied van cybersecurity. Vorig jaar werd het ministerie ook al eens gehackt. De Belgische premier Elio Di Rupo had eerder beloofd 10 miljoen euro te investeren om de cyberbeveliging van de Belgische overheid te verbeteren. De hack komt voor hem op een uiterst ongunstig moment: over twee weken gaan de Belgen naar de stembus.