Ben Lincoln ontdekte dat zijn Motorola Droid X2 opvallend vaak data verstuurde naar Motorola. Het ging onder meer om privacygevoelige informatie als wachtwoorden, foto's en de instellingen van zijn thuisscherm. Het versturen van de data gebeurde ook nog eens via een onbeveiligde http-verbinding. Lincoln toont de data-uitwisseling aan met screenshots op zijn weblog. Motorola's software op het toestel is verantwoordelijk voor het versturen van de gegevens naar zijn servers. De data-overdracht heeft volgens Linconl niets met Microsofts ActiveSync te maken.

Ook andere toestellen

Het is niet duidelijk welke Motorola-toestellen nog meer last hebben van dit probleem. De site Pocketnow schrijft dat er al aanwijzingen dat ook andere smartphones van het merk hetzelfde uploadgedrag richting Motorola-servers vertonen. Onder meer tests met de Photon 4G, Defy en Droid 2 hebben vergelijkbare resultaten opgeleverd.

Motorola's gebruiksovereenkomst vermeldt de overdracht van de gegevens wel, maar volgens Lincoln is het bedrijf niet duidelijk genoeg over de hoeveelheid gebruiksgegevens waar het toegang tot heeft. Hij is bezorgd dat het bedrijf veel meer data verstuurd dan het zichzelf als limiet stelt. Wat Motorola met de verzamelde data doet, is niet duidelijk.

Update:

Webwereld had Motorola-eigenaar Google en Motorola zelf eerst nog om een reactie gevraagd. "We geven op dit moment geen commentaar", laat woordvoerster Katie Dove van Motorola weten. Zij gaat niet in op de vragen waarom dit monitoren wordt gedaan, of het gebruik van onbeveiligde verbindingen een bewuste keuze is, of Google ervan weet en of Motorola deze praktijk wil voortzetten. Google verwijst Webwereld door naar Motorola.