Het in november 2006 door Motorola overgenomen Good Technology komt nu weer in andere handen. De Amerikaanse fabrikant van mobiele telefoons ziet toch geen brood in eigen technologie voor pushmail. Good Technology is gespecialiseerd in wireless messaging (pushmail), mobiele virtuele netwerken en security voor smartphones. Dat laatste omvat naast VPN-verbindingen (virtual private network) voor mobiele telefoons ook beheermogelijkheden op afstand voor die toestellen.

Security en beheer

De Good Technology-tak van Motorola gaat nu voor een niet onthuld bedrag over naar Visto, pionier op het gebied van push e-mail. De oorspronkelijke koop van Good Technology heeft Motorola ruim 400 miljoen dollar gekost. De smartphonemaker wou daarmee terrein veroveren op de markt voor mobiele telefoons, met name voor zakelijke gebruikers.

Bij pushmail worden mailberichten automatisch door de server doorgegeven aan een cliëntapparaat, zoals een mobiele telefoon. Normaliter moet een mailclient zelf contact maken om aan de server te vragen of er nog mail is. De bekende Blackberry van RIM heeft pushmail populair gemaakt. Microsoft en Nokia hebben pushmail ook omarmd, hoewel laatstgenoemde recent zijn zakelijke software IntelliSync – ook een overname, van 430 miljoen dollar – heeft losgelaten. Nokia zoekt het nu meer op de consumentenmarkt voor mail.

Forse verliezen

Motorola zegt zich nu op zijn kernactiviteiten te concentreren. Het bedrijf verkeert dan ook in zwaar weer; het lijdt forse verliezen, ook met zijn tak voor mobiele telefonie. Bovendien raakt het marktaandeel kwijt aan concurrenten als Nokia, HTC en Samsung. De mobiele telefoniedivisie was in het vierde kwartaal vorig jaar ‘goed’ voor een verlies van 595 miljoen op 2,35 miljard dollar omzet. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder nog 388 miljoen verlies en 4,8 miljard dollar omzet.

In totaal heeft de Amerikaanse onderneming in het vierde kwartaal 3,6 miljard dollar netto verloren op een omzet van 7,1 miljard dollar. Dat was een jaar eerder nog 111 miljoen dollar winst op 9,6 miljard dollar omzet.