Vorige week legde Google een open source koekoeksei in Microsofts webbrowser Internet Explorer. De Chrome Frame plugin activeert zowel de WebKit- als de Javascript-engine van Chrome in Internet Explorer 6, 7, of 8.

Sindsdien wordt er gebakkeleid over nut, noodzaak en (on)veiligheid van de plugin. Microsoft reageerde kort na de aankondiging van Chrome Frame negatief. Het stelde dat de plugin IE 8 dubbel zo onveilig maakt. Mozilla schaart zich nu opmerkelijk genoeg naast Microsoft. De maker van open source-browser Firefox heeft eveneens felle kritiek op Google.

Andere security-instellingen

Mitchell Baker, voorzitter van de Mozilla Foundation, schrijft: "Chrome Frame maakt voor veel mensen het web juist onbegrijpelijker en verwarrend […] Als je op een site komt die Chrome Frame gebruikt, is het plotseling onduidelijk wat er met wachtwoorden, security-instellingen en alle andere persoonlijke instellingen van de browser gebeurt."

Ook Michael Shaver, vice-president bij Mozilla, hekelt de plugin van Google. "Chrome Frame maakt veel van de browserfunctionaliteit defect of minder effectief. Zoals private browsing en andere security controls, functies als accelerators en andere addons die iets doen met de webcontent, maar ook de instellingen voor de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid."

Bovendien is het volgens Shaver onwaarschijnlijk dat gebruikers van het vermaledijde IE6, dat vooral nog door bedrijven wordt gebruikt, überhaupt de plugin kunnen installeren. Die gebruikers hebben daar veelal de rechten niet voor, of het besturingssysteem op hun pc's is te oud.

'Plugin voor html 5 verkeerd'

Shaver stelt ook dat Chrome Frame de nare bijwerking heeft dat het beveiligingsmodel van het web en het gedrag van de browser zwaar wordt ondermijnd. Het laat immers webontwikkelaars bepalen welke software gebruikt moet worden voor een bepaalde site en niet de eindgebruiker. "Dit is een probleem dat we vaker hebben gezien met andere plugins, zoals Flash, Silverlight en Java. Dat is niet iets dat we graag herhaald zien onder de vlag van html 5," sneert hij.

Het is volgens Shaver veel zinvoller om de gebruiker er alleen op te wijzen dat een site beter draait in bijvoorbeeld Chrome. "De gebruiker wordt dan onderwezen over de voordelen van een alternatieve browser en begrijpt zo beter de keuze die wordt gemaakt. Bovendien komen dan de kudo's van Chrome toe aan Google en niet aan Microsoft."