Ook Mozilla verzamelt data van miljoenen WiFi-routers, een omstreden praktijk sinds Google daar 'per ongeluk' iets te ver mee ging en ook daadwerkelijk internetverkeer onderschepte. Met de nieuwe Android-app Stumbler kunnen gebruikers de Mozilla Location Service verbeteren, die onder meer wordt gebruikt in Firefox OS, meldt The Register.

Mozilla is al een jaar bezig met zijn locatiedienst, maar crowdsourcing wil nog niet vlotten aangezien slechts een zeer beperkte crowd een toestel met Firefox OS heeft. Vandaar nu het 'trojaanse geolocatiepaard' voor Android. En Mozilla daagt gebruikers uit om juist naar vreemde uithoeken te gaan, om zo de 'gaten in de kaart' te kunnen opvullen.

Opt-out

De app verzamelt netwerknaam (SSID) en locatie van WiFi-netwerken. Mensen die niet willen dat hun access point wordt besnuffeld, kunnen '_nomap' achter hun SSID toevoegen, een opt-out methode die Google onder dwang van privacywaakhond CBP heeft bedacht. Het is niet bekend hoeveel mensen de moeite hebben genomen deze maatregel te nemen.