Plugin Check is een webpagina die is gebaseerd op een mechanisme dat in Firefox zit, en vertelt gebruikers die de website bezoeken of hun plug-ins up-to-date zijn of juist verouderd. Firefox introduceerde de tool in september vorig jaar. Toen controleerde Firefox bij een update alleen op Flash. Een maand later introduceerde Mozilla de webgebaseerde tool voor Firefox.

De ondersteuning van IE is overigens beperkt tot IE7 en IE8. Bovendien controleert de website IE op minder plug-ins. In Firefox kregen we 10 plug-ins te zien. In Chrome waren dat er 12, omdat daar Google Gears in het rijtje stond en Silverlight werd dubbel geteld. Bij IE werden maar 4 plug-ins gecontroleerd: Flash, Shockwave for Director, Silverlight en Java. Adobe Acrobat wordt in IE met rust gelaten.

Een controle als deze wordt als erg belangrijk gezien, omdat verouderde plug-ins een makkelijke route zijn voor hackers die in het systeem willen komen. Vooral verouderde Acrobat en Flash plug-ins zijn wat dat betreft berucht.

Als een plug-in verouderd is, dan staat er achter de naam een knop met ‘update’, die de gebruiker direct naar de downloadpagina brengt van de betreffende plug-in. Als de tool niet uit kan maken of de plug-in goed is, staat er ‘research’ achter de naam van de plug-in. Met die knop beland de gebruiker in een Google zoekpagina, waar hij waarschijnlijk direct weer uit wegklikt.

Bron: Techworld