Mozilla Persona is een open authenticatie systeem voor zowel desktop als mobiel, dat gebruikers met een enkele login toegang verschaft tot webdiensten en websites van derden. Deze zogenaamde social login wordt al langer toegepast door sociale media Facebook, Twitter en Google+, diensten die in tegenstelling tot Mozilla toegespitst zijn op het verzamelen van gebruikersdata.

Mozilla wil naar eigen zeggen een bijdrage leveren in het groeiende moeras van wachtwoorden en inlogs op het web. Persona wordt daarmee een ouderwetse 'password killer', en is gericht op gemak en het sneller betreden van met inlog afgeschermde webpagina's.

Inloggen met bestaand e-mailadres

Gebruikers kunnen straks bijvoorbeeld ook met hun bestaande e-mailadres en wachtwoord inloggen. Een functie die in de nu beschikbaar gekomen bèta 2 vooralsnog alleen mogelijk is met Yahoo Mail. Maar Persona moet de komende maanden gaan aanslaan bij meer e-mailproviders en websites.

De basiscode (codenaam 'Big Tent') wordt zoals gebruikelijk bij Mozilla open source aangeboden, en moet net als andere universele logins zoals OpenID en OAuth worden geïntegreerd in websites.

Mozilla doet de providers en website-eigenaren in zijn introductievideo (zie onder) een oproep om ondersteuning te bieden voor zijn authenticatiesysteem. Voor e-maildiensten is dit mogelijk via het zogeheten 'Identity Bridging', waarmee de eindgebruiker binnen enkele seconde kan inloggen op een dienst of site die daarvoor nog nooit is bezocht of gebruikt. Dus zonder de gebruikelijke mailbevestiging met een toegestuurde hyperlink.

Privacy en Firefox OS

Mozilla wijst op het enorme privacy-voordeel in vergelijking met de universele logins van Facebook en Twitter. “Identity Bridging houdt de sites die een gebruiker bezoekt uit het gezichtsveld van hun identity provider. Dat maakt het één van de zeldzame en wonderbaarlijke gevallen waar we zowel het gebruiksgemak als de veiligheid tegelijkertijd kunnen verbeteren", schrijft Mozilla in zijn aankondiging, waarin het eveneens bekend maakt dat Persona standaard in het Firefox OS gebouwd wordt.