Next-Generation Secure Computing ( NGSCB) is een combinatie van hard- en software waarmee Microsoft computers beter wil beveiligen. Het bedrijf denkt echter niet dat de technologie straks in alle computers is terug te vinden. De technologie stond tot voor kort bekend onder de codenaam Palladium. Volgens Microsoft zal NGSCB langzaam van de grond komen omdat de adoptie van gebruikers met name het eerste jaar laag zal zijn. De nieuwe technologie, die vanaf het begin door alle grote hardwarefabrikanten zal worden ondersteund, wordt naar alle waarschijnlijkheid ingebakken in Longhorn, de opvolger van Windows XP. NGSCB wordt onder meer voorzien van een soort schaduwbesturingssysteem. Deze speciale chip, de Security Support Component, kan bepaalde standaardhandelingen en -programma's (zoals anti-virussoftware) op de achtergrond uitvoeren.

Weerstand

Critici vrezen dat deze Security Support Component de mogelijkheden van gebruikers beknot. Aangezien NGSCB werkt met drm-technologie (digital rights management) zijn tegenstanders tevens bang dat de chip gebruikt kan worden als `Trojaans paard' om het illegaal downloaden van bijvoorbeeld muziek te belemmeren.

Keuze

Overigens hebben gebruikers in de toekomst straks de keuze of zij wel of geen computer met NGSCB-ondersteuning willen. Computers die de technologie wel aan boord hebben, zullen maximaal 50 euro duurder uitvallen. Update, 14:55 uur: Laatste alinea toegevoegd.