Als Microsoft mensen vindt die actief op zoek zijn naar de broncode dan volgt een waarschuwing aan het adres van deze internetter. "Deze waarschuwing moet mensen die op zoek zijn naar de code eraan herinneren dat het verboden is de code te bekijken, downloaden of delen", zegt Tom Pilla, woordvoerder van Microsoft. Microsoft wil niet zeggen op welke p2p-netwerken actief wordt gezocht of op welke manier het bedrijf de waarschuwingen uitstuurt. Wel bevestigt Pilla dat Microsoft al enkele honderden brieven de deur uit heeft gedaan naar mensen die de broncode hebben gedownload. Velen van hen zouden al hebben gereageerd met de mededeling de code niet verder te verspreiden. De softwarefabrikant wil overigens niet vertellen hoe het bedrijf erachter is gekomen welke personen de code inmiddels hebben gedownload. "We nemen alle mogelijke maatregelen om onze intellectuele eigendommen te beschermen", is het enige wat Pilla hierover kwijt wil.

Gevolgen

Het codelek kan een reeks nieuwe aanvallen veroorzaken op systemen die onder Windows 2000 en Windows NT draaien, vreest waarschuwt Thor Larholm, beveiligingsdeskundige bij PivX Solutions. "Afhankelijk van de precieze aard van de code lijkt het me dat er volop kwetsbare punten in de beveiliging zitten. In de komende weken zal blijken of er echt meer systeemaanvallen komen."

Uitgelekt

Delen van de geheime broncode van de besturingssystemen Windows 2000 en Windows NT4 lekten eind vorige week uit via internet. Het softwarebedrijf heeft een onderzoek ingesteld om te achterhalen wie de bewuste code heeft laten uitlekken. De FBI helpt hierbij. De eerste aanwijzingen duiden er op dat softwarepartner Mainsoft verantwoordelijk is voor het uitlekken.