De OPTA veroordeelde de man in 2008 tot het betalen van 16.000 euro vanwege de verspreiding van adware en spyware via MSN Messenger. Ten tijde van de overtreding was de man nog minderjarig. Hij ging tegen de OPTA-boete in beroep omdat hij vindt dat zijn rechten waren geschonden. Daarnaast zou hij ten tijde van de overtreding psychisch in de war zijn.

De OPTA kwam de man op het spoor tijdens een onderzoek naar de spyware-verspreider DollarRevenue. De knaap had zich bij dat bedrijf aangesloten als affiliate. DollarRevenue maakte zich op grote schaal schuldig aan het verspreiden van spyware die advertenties vertoonde op computers van eindgebruikers, zo beschrijft jurist Mark Jansen van advocatenkantoor Dirkzwager op zijn blog. De OPTA kwam tijdens het onderzoek de namen tegen van twee Nederlanders die als affiliate stonden geregistreerd bij DollarRevenue.

Deel van advertentieinkomsten

Zogeheten affiliates, een bekende term in marketing en advertising, krijgen een deel van de advertentieinkomsten. In dit geval inkomsten uit de ads van de ongewenst onder eindgebruikers verspreide spyware. De OPTA vervolgde beide mannen en legde hen een boete op.

De jongeman die nu in hoger beroep is veroordeeld, kreeg in eerste instantie een boete van 16.000 euro opgelegd. De man zegt tijdens het eerste bezoek van de OPTA niet te zijn gewaarschuwd dat zijn verklaringen tegen hem konden worden gebruikt. Ook zou hij niet zijn gewezen op de mogelijkheid een advocaat in te schakelen.

Op OPTA voerde voor de rechter aan dat dat niet nodig was. De man was tijdens het eerste bezoek nog niet officieel aangemerkt als verdachte, argumenteert de telecomwaakhond. Daarom was het wijzen op zijn rechtspositie op dat moment niet aan de orde.

Man was depressief

De rechter in hoger beroep is het met de OPTA eens. Wel besloot de Rotterdamse rechtbank tot verlaging van de boete met 2000 euro omdat de man, die toen minderjarig was, op dat moment last had van depressies en daarom minder toerekeningsvatbaar moet worden geacht.

De knaap verspreidde via diverse kanalen de zogeheten Links4All-malware. Die installeert advertentiesoftware op de computer van de eindgebruiker en verspreidt zich vervolgens via de MSN Messenger van diezelfde gebruiker. Volgens de OPTA zijn op die manier minimaal 180.000 computers besmet geraakt.

De vervolging van de mensen achter DollarRevenue loopt overigens nog, schrijft advocaat Jansen.