Het in Japan gevestigde bedrijf zit sinds medio februari in zware problemen. Nadat de Bitcoinwisseldienst plat ging, naar eigen zeggen door gemanipuleerde code, groeide langzaam de gedachte dat de hele gang van zaken geen zuivere koffie is. Critici denken aan een complot, waarbij via een fraudeaanval voor miljoenen dollars aan bitcoins zijn verdwenen. Ook de Amerikaanse Justitie is op de zaak gedoken.

Op een doorstart hoeft in iedere geval niet meer gerekend te worden. Volgens Wall Street Journal heeft Mt. Gox de Japanse rechter om bedrijfsbeëindiging (liquidatie) gevraagd. Wel bestaat nu nog de kans dat een schuldeiser met een substantieel deel van het bedrijf aan de haal gaat, omdat het zo ten minste nog wat van zijn geld kan terugkrijgen.

Met de aanvraag geeft Mt. Gox in feite de kans op een doorstart onder de eigen naam op. Als reden noem de krant "de complexiteit van de procedure" en het ontbreken van "een realistisch saneringsplan", terwijl ook het organiseren van bijeenkomsten met de over de hele wereld verspreide schuldeisers te moeilijk is.

CEO wil niet naar VS

Daarmee worden de vragen voor die circa 127.000 schuldeisers alleen maar groter. Nog altijd loopt er onderzoek naar het verdwijnen van de overgebleven 650.000 bitcoins, waarvan Mt. Gox beweert dat ze bij een hack gestolen zijn. De Verenigde Staten willen CEO Mark Karpeles hierover ondervragen, maar de man onder vuur weigert vooralsnog die reis te maken.

Al in februari protesteerden de eerste gedupeerden: