In een serie statements uitgegeven door AnonOps worden leden gewaarschuwd voor de acties van een zekere Ryan, een IRC-admin. "Hij was het niet eens met de leiderloze commandostructuur die wordt gebruikt door AnonOps Netwok Admins. Dus organiseerde hij een coup d'etat met zijn 'vrienden' van skidsr.us", aldus leden van AnonOps.

IRC-kanalen gehackt

Ryan maakte gebruik van een netwerk service bot 'Zalgo' om de ip-adressen en wachtwoorden van alle netwerkservers te oogsten, vervolgens werd er een denial of service aanval opgezet om de netwerken instabiel te maken. Daarnaast nam Ryan controle over de domeinen AnonOps.ru en AnonOps.net, die daardoor onbruikbaar zijn geworden voor communicatie.

De actie van Ryan brengt mogelijk de locaties van leden van AnonOps in gevaar omdat hij de ip-adressen gekoppeld aan de gebruikersnamen publiceerde op anonops.net. Er zijn 653 IRC-gebruikersnamen die gelinkt zijn aan een ip-adres terug te vinden. Ook plaatste Ryan onderstaande cartoon.

In een tegenactie publiceerde AnonOps alle persoonsgegevens van Ryan die ze konden terugvinden.

'Geen infiltratie door FBI'

AnonOps benadrukt dat het wat hen betreft niet gaat om een dreiging van binnenuit en wijst erop dat hun organisatie berust op wederzijds vertrouwen. De groep wijst erop dat er 24 uur per dag gesteggeld wordt door de leden, en dat er soms iets naar buiten komt. "De enige reden dat dit belangrijker is, komt doordat AnonOps zijn gebruikers heeft teleurgesteld."

Verder benadrukt de groep dat AnonOps niet gelijk staat aan Anonymous. "AnonOPs is gewoon een IRC netwerk en een paar andere diensten die door iedereen gebruikt kunnen worden. Het is niet de enige plek waar Anonymous verzamelt en het is onwaarschijnlijk dat het de laatste is." Ook geruchten dat de FBI of andere overheidsorganisaties achter de actie zouden zitten zouden uit de lucht zijn gegrepen. Als bewijs daarvoor wordt erop gewezen dat overheidsorganisaties graag berichten achterlaten zoals op bijvoorbeeld tvshack.net.

AnonOps vernietigen

In een interview met Thinq_ stelt Ryan dat hij met een paar anderen een splintergroepering is gestart om in te gaan tegen de steeds meer gecentraliseerde machtstructuur van AnonOps. Ryan en kornuiten hebben het vooral gemunt op een zekere Owen die misbruik zou maken van het platform en de macht naar zich toe zou hebben getrokken. Daarom was het nodig om een aanval uit te voeren, vindt Ryan.

Volgens AnonOps is het verhaal van Thinq_ ingegeven door een trol. Maar de groep reageert vervolgens wel op de beschuldigingen. "Dit is niet anders dan een gedesillusioneerde werknemer die fotokopie├źn circuleert na de kerstfuif. Genant, zeker - catastrofaal, niet echt." Volgens AnonOps is een ip-adres ook niet te koppelen aan een persoon, waarbij de groep verwijst naar een recente Amerikaanse uitspraak. Naar verwachting zijn de kanalen van AnonOps vandaag weer klaar voor gebruik op *.anonops.in. Mocht dat niet zo zijn, dan zijn er alternatieven in stelling gebracht op anonops.li.

Ryan wil op zijn beurt AnonOps huidige vorm vernietigen en het weer een groep maken voor ad hoc protesten gericht tegen eenmalige gebeurtenissen. Volgens hem heeft zijn splintergroepering de meeste DDoS-vuurkracht meegenomen. Hij kan zich dan ook niet voorstellen dat de huidige AnonOps nog enige schade kan aanrichten.