Huisartsen die zijn aangesloten bij de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) muiten tegen de voorgenomen plannen om het EPD via een landelijk schakelpunt uit te voeren. Volgende week stemmen leden van de LHV over de plannen en nrc.nl bericht vandaag dat een van de 23 kringen zich nu openlijk tegen de plannen heeft gekeerd.

Stemming volgende week

Op 5 februari stemmen de leden van de LHV of de voorlopige overeenkomst over het EPD uitgevoerd mag worden. In die overeenkomst was aanvankelijk een inspanningsverplichting opgenomen om aan te sluiten bij de EPD-infrastructuur, het landelijk schakelpunt (LSP),als kwaliteitseis.

Door dit als kwaliteitseis op te nemen, dreigen artsen zonder LSP-aansluiting zorgvergoedingen mis te lopen. Na opstand van huisartsen, onder meer met de dreiging van een kort geding van een huisartsenvereniging tegen een aantal zorgverzekeraars, is deze verplichting er nu af. Toch maken huisartsen zich zorgen dat het LSP toch tot beroepsnorm zal worden verheven.

Veel onduidelijkheid EPD

De huisartsenkring Amsterdam/Almere stemt alsnog tegen, meldt NRC vandaag. De artsenorganisatie maakt zich onder meer zorgen over de veiligheid van het schakelpunt. De groep is een van de 23 huisartsenkringen die volgende week bij de LHV stemmen over de EPD-plannen.

Bart Meijman, woordvoerder en voorzitter van Huisartsenkring Amsterdam/Almere maakt zich onder meer zorgen over de onduidelijkheid van wie er precies bij de dossiers kunnen. "Een systeem waar alleen huisartsen en apothekers bij kunnen vinden we prima. Maar de VZVZ (de LSP-koepelorganisatie) zegt in de documentatie dat er uiteindelijk meer mensen bij moeten kunnen", vertelt Meijman aan Webwereld.

Andere specialisten zien dan ook de professionele samenvatting die huisartsen maken. "Stel je krijgt 's avonds een longontsteking en 2 dagen eerder ben je bij de huisarts geweest om te praten over je echtscheiding. De spoedeisende hulpverlening ziet dat dan ook."

Zorgen om veiligheid

Hij ziet liever een kleinschalige uitvoering. Bovendien bestaan er nog altijd zorgen over de veiligheid van het landelijk schakelpunt. Een stemming vóór het convenant over het EPD, dat waarschijnlijk plaatsvindt tijdens een algemene vergadering van het LHV volgende week, is volgens Meijman een stem vóór het huidige systeem. Hij vindt dat er nog beter over nagedacht moet worden.

"Het systeem met uzi-passen schept qua beveiliging niet veel vertrouwen, zo bleek nog uit een informatieavond vorige week." Daarbij werd gediscussieerd tussen leden van de LHV, de VZVZ en beveiligingsonderzoekers.