De hacker, die schuilgaat onder de naam Beale Screamer, heeft een programma geschreven waarmee het mogelijk is de muziekbeveiliging in Microsofts Digital Rights Management (DRM) software onklaar te maken. Het 'beschermlaagje' dat over de muziek heen gelegd is om te voorkomen dat het gekopieerd wordt, kan er af gehaald worden.

DRM wordt ondermeer gebruikt om .wma-bestanden van een beveiliging te voorzien die het onmogelijk zou moeten maken de muziek te kopiëren en op internet te verspreiden. De muziekindustrie heeft al serieuze interesse getoond in deze door Microsoft ontworpen beveiliging.

Naar nu blijkt is deze beveiliging gekraakt. De hacker heeft zijn programma, ingepakt in een zip-bestand, op internet gepubliceerd. Het kraakprogramma is vergezeld van uitgebreide documentatie over DRM en hoe dit systeem gekraakt kan worden.

Volgens Microsoft betekent het kraken van deze beveiliging niet dat muziek niet meer beschermd is. Het softwarebedrijf had zelf al een extra beveiliging in de vorm van een updatemogelijkheid ingebouwd voor het geval de beveiliging gekraakt zou worden.

"Er is nu muziek op de markt dat geen beveiliging meer heeft. Maar de beveiligingssoftware als geheel blijft gewoon ongemoeid", zegt Jonathan Usher van Microsoft tegen CNet. "We hebben altijd openlijk gezegd dat het onmogelijk is een beveiliging te ontwikkelen die honderd procent veilig is. Onze software maakt het mogelijk om aanpassingen uit te voeren als krakers in staat zijn geweest een beveiliging te omzeilen."

Muziekindustrie

De software van Beale Screamer is een tegenslag voor Microsoft dat de afgelopen jaren hard gewerkt heeft aan het ontwerpen van een goede muziekbeveiliging. Het bedrijf heeft veel tijd gestoken in het overtuigen van de muziekindustrie dat DRM toegepast kan worden als een betrouwbare beveiliging.

DRM-software stelt de eigenaar van auteursrechtelijk beschermd materiaal in staat om te bepalen hoe de content gebruikt wordt. Zo kan de muziekindustrie aangegeven dat gedownloade muziek bijvoorbeeld maar drie keer in een maand afgespeeld mag worden.

Platenmaatschappijen spelen met idee om cd's uit te brengen die niet naar een harde schijf gekopieerd kunnen worden maar die wel afgespeeld kunnen worden op een computer. Om dat te bereiken kan DRM gebruikt worden.

Beperkingen

Het kraakprogramma van Beale Screamer heeft zijn beperkingen. Zo werkt het alleen met de nieuwste versies van Microsoft DRM-software. Tot nu toe is slechts een kleine hoeveelheid content gecodeerd volgens deze laatste softwareversie.

Daarnaast moet een gebruiker van de kraaksoftware de rechten bezitten van een met DRM gecodeerd muziekstuk. Simpelweg een gecodeerd bestand van internet plukken en dit vervolgens kraken, is niet mogelijk. Er moet wel van te voren bijvoorbeeld betaald zijn voor het nummer zodat de bezitter er van de rechtmatige eigenaar is.