De arrestatie van Blackhole-maker 'Paunch' begin oktober is een publiek geheim dat zelfs al is bevestigd door Europol, maar de Russische autoriteiten deden er het zwijgen toe. Zo was niet bekend hoeveel mensen waren opgepakt, wat de aanklacht inhield en of ze zijn voorgeleid. En of ze eigenlijk wel door de Russen in de kraag waren gevat.

Criminele organisatie

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken laat nu eindelijk in een persbericht weten de Blackhole-maker te vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie en het tot uitvoering brengen van ernstige misdrijven. Behalve bendeleider Paunch zijn ook nog 12 andere leden van de malwareorganisatie gepakt en zij zitten momenteel in voorarrest.

Blackhole zou in Rusland voor bijna 1,6 miljoen euro schade hebben aangericht. De Russen deden twee jaar onderzoek uit naar de verdachten en volgden hun financiële wandelgangen om de organisatie te kunnen oprollen.

Blackhole foetsie

Van Blackhole is weinig meer over. Cybercriminelen stappen massaal over op andere exploitkits, want die sector blijft ook niet stilstaan. Zo wordt in Nederland Kore veel ingezet. Op zijn blog houdt de Franse securityonderzoeker Kafeine bij wat de gevolgen zijn in de cybercrimewereld na het verdwijnen van Blackhole.