De afluisterkast die door Ziggo afgelopen week is ontdekt op het Oranjeplein in Den Haag is van de politie, zo meldt Omroep West. De spionageapparatuur was daar geplaatst met toestemming van het Openbaar Ministerie in een onderzoek naar vermogenscriminaliteit, meldt de politie.

De kast werd ontdekt door medewerkers van Ziggo die onderhoud wilden plegen aan de in de wijk staande kasten. De bewuste spionagekast bleek niet op de onderhoudskaarten te staan, maar was wel te openen met een reguliere Ziggo-sleutel. In de kast vonden de medewerkers van het kabelbedrijf onder meer een camera en een umts-modem. Na enkele dagen was de kast weer verdwenen.

"Inzet spionagekast bij de wet geregeld"

De politie meldt nu aan de regionale omroep dat de mysterieuze kast aan hen toe behoorde. Volgens een door de omroep geraadpleegde expert zou de apparatuur tot een overheidsdienst behoren en al snel werd een link gelegd met een onderzoek naar het ronselen van jihadistische jongeren ten behoeve van de strijd in Syrië.

Dat blijkt dus vooralsnog niet het geval. De politie weigert volgens Omroep West verdere mededelingen te doen over het genoemde onderzoek naar vermogensdelicten, maar zegt verder wel dat de inzet van deze middelen bij de wet is geregeld.