VBS/Britney-A gaat volgens het bekende procédé te werk. De worm verschijnt in de mailbox van het potentiële slachtoffer met als onderwerp: 'RE: Britney Pics'. Bijgevoegd is een attachment genaamd Britney.chm. Wie in de afgezaagde truc trapt en het bestand uitvoert, krijgt te maken met een besmette harde schijf.

Hierna stuurt de worm zichzelf door naar alle contacten uit het adresboek van Outlook. Ook tracht de worm zich via IRC te verspreiden. Het lijkt er niet op dat de worm een groot gevaar betekent: Sophos heeft tot dusver slechts één melding ontvangen. Toch raadt de virusbestrijder iedereen aan alert te zijn, gezien de populariteit van de zangeres.

Het interessante is volgens Sophos dat popster Britney Spears zich hiermee nu kan meten met bijvoorbeeld Anna Kournikova en Jennifer Lopez, die eerder virussen naar zich genoemd zagen worden. Alleen het Kournikova-virus was buitengewoon succesvol.

Top 10 februari

Het Britney-virus figureert vanzelfsprekend niet meer in de toplijstjes over februari. Volgens Sophos kwam vorige maand het MyParty-virus het meest voor, gevolgd door BadTrans, Klez E en Klez G. Deze laatste was de hoogste nieuwe binnenkomer. Vorige maand was BadTrans nog het meest voorkomende virus.

Concurrent Kaspersky stelt tegelijk dat in februari het Klez-virus het meest voorkwam. Hier zijn de verschillende varianten op één hoop gegooid. Klez wordt op gepaste afstand gevolgd door BadTrans, Sircam en Hybris.