De Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers (OVB) heeft de afgelopen tijd honderden potentiële kopers van illegaal vuurwerk achterhaald. Er gingen de wildste geruchten over welke privacygevoelige opsporingsmethoden de politie gebruikte, tot aan het realtime monitoren van zoekmachines. Deze onrust werd bewust door de taskforce opgestookt, blijkt nu.

Onrust bij kopers stoken

De naar eigen zeggen enige methode die wel gebruikt is: het opzetten van enkele lokwebshops om zo het adres en de e-mail van kopers van vuurwerkbommen te achterhalen. Die werden vervolgens persoonlijk en semi-publiekelijk (met alleen initialen) gewaarschuwd dat ze illegaal en levensgevaarlijk bezig waren, melden de politie en VeiligheidNL.

“We hebben met de preventieactie er voor gezorgd, dat het online bestellen niet langer als veilig en anoniem gezien werd en dat bestellers de webshops die zwaar verboden vuurwerk aanboden niet meer vertrouwden.”

Het meest opvallende statement van de taskforce: “De politie heeft geen inzicht gekregen in de persoonlijke gegevens van de bestellers...”

De actie is volgens de taskforce volledig "juridisch afgedicht". De lijst van opmerkelijke lokmiddelen van politie en justitie kan weer worden uitgebreid.