Nadat The New York Times afgelopen woensdag bekend maakte dat het maandenlang werd bespied door Chinese hackers blijkt nu ook The Wall Street Journal slachtoffer van cyberspionage. Gedacht wordt dat hackers lange tijd met name de journalisten heeft begluurd die zich bezig houden met verslaggeving over China en aanverwante onderwerpen.

Onderdeel van jarenlange campagne

De WSJ zegt dat de spionagepraktijken onderdeel zijn van een jarenlange campagne van Chinese overheidsgerelateerde hackers die de nieuwssystemen van diverse (Amerikaanse) media zijn binnengedrongen, daarbij de computers van bepaalde journalisten hebben opgezocht en relaties met journalistieke bronnen zochten.

Volgens de krant hebben verslaggevers meegemaakt dat sommige (Chinese) bronnen moeilijk tot nauwelijks meer te bereiken waren nadat informatie in onder meer e-mails het mogelijk maakte ze te identificeren. De Chinese ambassade in de Verenigde Staten heeft fel afwijzend gereageerd op beschuldigingen dat de Chinese overheid erin betrokken is. “Het is onverantwoordelijk om dergelijke te uiten zonder bewijs. De Chinese overheid verbiedt cyberaanvallen en heeft alles gedaan wat het kan om dergelijke activiteiten aan te pakken."

FBI doet al een jaar onderzoek

De FBI doet al een jaar onderzoek naar hackincidenten bij de Amerikaanse media-uitgevers. Agenten zien het als een onderdeel van een langer gaand proces waarin buitenlandse entiteiten om de beveiliging van belangrijke Amerikaanse bedrijven te doorbreken. Maar in dit geval lijkt het spaarzame bewijs voorlopig te wijzen op een hackersgroep die zich puur richt op mediabedrijven. De aanvallen zouden individueel klein zijn, niet geavanceerd, maar groot in totale omvang en erg frequent.

Ook financieel persbureau Bloomberg zegt onderwerp te zijn van hackpogingen, maar die zouden zijn afgeslagen. Een ander persbureau, Reuters, zegt twee maal te zijn gehackt in augustus. Coca-Cola is in 2009 al gehackt. De FBI stelde dat bedrijf toen op de hoogte dat hackers waren binnengedrongen bij het Amerikaanse bedrijf. De cyberinbrekers hebben bedrijfsgeheimen doorgenomen over de Chinese mega-overname die Coca-Cola toen wou plegen.