De spamberichten zijn voorzien van een bijvoegsel met een fdf-extensie. Fdf-bestanden kunnen worden bekeken met Acrobat en met andere pdf-readers. Volgens F-Secure worden spamberichten met een fdf-bestand, net als spammails met een pdf-attachment, voornamelijk ingezet om aandelen aan te prijzen.

Virusbestrijder Mcafee vermoedt dat spammers gebruikmaken van de extensie '.fdf' om spamfilters te omzeilen die filteren op bestanden met een pdf-extensie.

Spammers hebben de laatste maanden diverse documenttypes gebruikt om ontvangers van hun berichten te verleiden om de boodschap te lezen. Naast pdf- en fdf-bestanden kwamen recent ook spamberichten met Word- en Excel-documenten als bijvoegsel voorbij.

Met name pdf-spam heeft aan populariteit gewonnen. Over de hoeveelheid pdf-spam die nu wordt ingezet, lopen de schattingen uiteen. Volgens Symantec was pdf-spam in juli goed voor 2 tot 8 procent van alle spam. De Nederlandse internet service provider BIT constateerde op basis van een steekproef dat hooguit 1 procent van alle spam pdf-spam is.

Bron: Techworld