Enkele topmensen binnen McAfee hebben deze week in het openbaar kritiek geleverd op de beveiliging van het nog uit te brengen Windows Vista. Dit gebeurde nadat McAfee deze week al in een paginagrote advertentie in de Financial Times zijn onvrede over de beveiliging van Windows Vista uitte.

De kritiek is afkomstig van McAfee-voorzitter en directeur George Samenuk, vice-president George Heron en hoofd beveiligingsarchitect John Viega.

Het nieuwe besturingssysteem zou slechter zijn beveiligd dan de huidige Windows-versies. In de 64-bits versie van Vista sluit Microsoft de kernel af door een functie genaamd Patchguard. Volgens Microsoft voorkomt het hiermee dat aanvallen tot binnenin kunnen doordringen.

McAfee is niet de enige die kritiek heeft op de Patchguard-functie. Vorige week klaagde Symantec ook al over dat Microsoft de werking van beveiligingssoftware van derden bemoeilijkt doordat de software geen toegang krijgt tot de kernel.

Toch is Patchguard niet nieuw in Windows. De huidige 64-bits versie van Windows XP is ook al uitgerust met deze functionaliteit. Volgens schattingen van Jupiter Research gebruikt slechts 5 procent van de bedrijven met honderd werknemers of meer de 64-bits versie van XP.